In de afgelopen jaren heb ik een inhaalslag gemaakt m.b.t. vragenlijsten die jouw persoon, klachten en interesses in kaart brengen. Ik beschouwde dit tot voor kort als beperkend en als hokjes denken. Maar na het volgen van verscheidene trainingen en de kundige begeleiding van een supervisor ben ik van mening veranderd, mede omdat ik de waarde in de praktijk nu ervaar.

Vragenlijsten zijn zeer makkelijk in gebruik. Als cliënt vul je lange lijsten met vragen zo accuraat mogelijk in. Dit zijn veelal meerkeuzevragen die gaan over jouw persoon, opvattingen en/of voorkeuren. Het grote voordeel is dat je als gecoachte in een zeer korte tijd een grote hoeveelheid aan informatie voorgeschoteld krijgt die op een gestructureerde en objectieve manier wordt verwerkt. Vervolgens wordt dit op een inzichtelijke en vaak visueel aantrekkelijke manier terug gerapporteerd.

Er zijn veel (gratis) vragenlijsten in omloop met kleurtjes en types die vergeleken kunnen worden met horoscopen, waarbij je een aantal prettige beschrijvingen voorgeschoteld krijgt waarin je je vast kunt herkennen. Zelf gebruik ik hoofdzakelijk gerenommeerde psychodiagnostische instrumenten (tests, vragenlijsten) die wetenschappelijk onderzocht en goed bevonden zijn door COTAN op het vlak van kwaliteit, normen, betrouwbaarheid en validiteit.

Uiteraard neem ik bij de bespreking van deze vragenlijsten de uitkomsten door en, waar deze afwijken van wat de persoon zelf denkt of ervaart, proberen wij dit verschil te verklaren. Vinden we een antwoord dat een andere uitslag rechtvaardigt, dan nemen we de vrijheid om deze aan te passen. Juist deze gecombineerde aanpak werkt voor veel van mijn klanten.