Oriëntatie op de arbeidsmarkt

OP ZOEK NAAR NIEUWE KANSEN EN MOGELIJKHEDEN

Mis jij het overzicht op de arbeidsmarkt? Juist door technologische ontwikkelingen en innovatie verandert de arbeidsmarkt continu. Banen verdwijnen en banen veranderen. In deze training ga je op zoek naar waar de werkgelegenheid juist groeit en kijk je met een frisse blik naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Zo ontwikkel je meer inzicht in de arbeidsmarkt en weet jij waar je geschikte vacatures kunt gaan zoeken!

HELP! DE ARBEIDSMARKT VERANDERT!

Vroeger had je een baan voor het leven, maar op dit moment vindt er een arbeidsrevolutie plaats. Werkplekken worden flexibeler waardoor we steeds vaker van baan wisselen. Juist nu is het dus belangrijk om continu alert te blijven op sectoren en functies waar kansen liggen, of je nu zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt. De arbeidsmarkt is sterk in beweging en daarmee ook de manier waarop je naar vacatures zoekt. Je wilt passende banen vinden en daarom is er in deze training aandacht voor het zoeken en vinden van (voor de kandidaat interessante) vacatures. Daarbij is het nodig om de vacaturetekst uitvoerig te analyseren. Deze zegt immers vaak veel meer dan de meeste sollicitanten vermoeden. Je leert welke nuttige informatie je uit deze beschrijving kunt meenemen. In deze training volgen we de ontwikkeling van de afgelopen jaren en gaan we op zoek naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Je krijgt antwoorden op de vragen: Waar liggen de kansen? Waar vind je vacatures en hoe bepaal je of deze voor jou geschikt zijn?

Inhoud

De arbeidsmarkt is sterk in beweging en daardoor ook de manier waarop passende functies gevonden kunnen worden. Hoe zoeken de deelnemers zoal naar werk? Hoe vinden mensen werk in hun omgeving?

thema’s

 

Vacatures zoeken en vinden in een arbeidsmarkt die in beweging is

Onderwerpen die aan bod komen zijn daarom:

 • Kansen zien, vergroten en creëren
 • Verdieping in de arbeidsmarkt; verkennen van kansrijke sectoren en beroepen
 • Kennis nemen van de (in)formele kanalen die organisaties gebruiken bij de werving van personeel
 • Verkennen van vacaturesites, vakbladen, uitzendbureaus en beurzen
 • Koppeling leren maken tussen LinkedIn en vacaturesites

Het analyseren van vacatures

De vacaturetekst zegt vaak veel. Leer welke informatie je uit de beschrijving kunt halen:

 • Hoe analyseer je een vacature?
 • Wat valt op aan de inhoud van de functie, de functie-eisen en de randvoorwaarden?
 • Welke aanvullende informatie over het bedrijf en de functie kun/wil je inwinnen?
 • Op welke manier neem je het beste contact op met de desbetreffende organisatie?

De resultaten

 • kennis over de kansen op de arbeidsmarkt
 • inspiratie en motivatie om op weg te gaan naar een nieuwe loopbaan
 • bekend met de belangrijkste vacaturebronnen
 • kennis over de gebruikelijke opbouw van een vacaturetekst
 • in staat om een vacature te kunnen analyseren

Voor wie?

Deze training is speciaal voor personen die geen of een beperkte kennis hebben over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en mogelijke bronnen voor vacatures. Bij een groepsgrootte van maximaal tien personen worden de beste resultaten bereikt.

Meer informatie

Als je wilt weten of Octopas coaching & training in jouw specifieke situatie iets kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op voor een verdere kennismaking. Uiteraard kan deze training naadloos gecombineerd worden met één van de overige trainingen van Octopas coaching & training voor een optimale voorbereiding op het sollicitatieproces.