Waar heb ik last van?
Klacht en coping
Kom je struikelpunten tegen in je (werk)leven? Dan kan de afname van een vragenlijst het welbevinden en de mogelijke knelpunten (klachten en beperkingen) op zowel het geestelijke als lichamelijke vlak in kaart brengen. Ook de manier waarop je functioneert en reageert (gedragsmatig, cognitief als emotioneel) kun je onderzoeken en in kaart brengen.
Je klachten en aanpak in beeld
Er zijn verschillende manieren om met klachten om te gaan. Coping is de manier waarop iemand zowel gedragsmatig, cognitief als emotioneel op aanpassing vereisende omstandigheden reageert. Zicht krijgen op jouw patroon van reageren maakt duidelijk hoe jij in stresssituaties handelt. Door je hiervan bewust te zijn, kun je er ook voor kiezen om anders te reageren. Hoe meer zicht je hierop hebt, hoe flexibeler je aanpak zal zijn.
Deze vragenlijst geeft een beeld van psychosociale oorzaken van verzuim. De uitkomst geeft een goede inschatting van het welbevinden en de kans op werk(hervatting) en probeert de symptomen voor je werkverzuim te achterhalen. Je weet door de vragenlijst of je een verhoogde kans op verzuim hebt. De vragen stimuleren je om over jezelf na te denken en de uitkomst geeft meer inzicht in je persoon en de mogelijke persoonlijke knelpunten (klachten en beperkingen). De vragenlijst besteedt aandacht aan de volgende vijf gebieden:
- Steun
- Stressoren
- Persoonskenmerken
- Klachten
- Beperkingen
Op basis van de uitkomsten wordt het gemakkelijker om te zoeken naar een gerichte aanpak voor het oplossen van je problemen, zodat je je werk sneller weer kunt hervatten. Het afnemen van de vragenlijst kost 15-20 minuten.
De VAR2 geeft zicht op welbevinden en eventuele redenen voor (werk)verzuim. Ook jouw persoonlijke risicofactoren worden onderzocht.
De 4DKL is een wetenschappelijke vragenlijst die je helpt om psychische klachten in kaart te brengen. De lijst geeft inzicht in je klachten op basis van vier psychische dimensies: distress, depressie, angst en somatisatie. De 4DKL wordt veel gebruikt door huisartsen. De vragenlijst gaat na welke klachten en verschijnselen je in de afgelopen week hebt ervaren. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een uitslag in vier scores te zien. Deze scores geven een indicatie van de aard van jouw klachten en of sprake is van angststoornissen, depressiestoornissen en/of lichamelijke spanningsklachten. Hierdoor kun je vervolgens gericht werken aan een oplossing van je klachten.
De SCL-90 is klachtenlijst voor het meten van zowel geestelijke als lichamelijke klachten en bepaalt op basis van de antwoorden de algehele mate van disfunctioneren. In tegenstelling tot vorige vragenlijsten kijkt deze vragenlijst dus ook naar lichamelijke klachten. De combinatie van beide facetten maakt deze vragenlijst uniek en populair. De vragenlijst bestaat uit 90 omschrijvingen van klachten en vraagt deelnemers om aan te geven of zij deze klachten in de afgelopen week hebben ervaren. Er zijn acht schalen op basis waarvan de totaalscore wordt bepaald:
- Agorafobie (pleinvrees)
- Angst
- Depressie
- Somatische klachten (lichamelijke klachten)
- Insufficiëntie van denken en handelen (geheugen- en concentratieproblemen)
- Wantrouwen en interpersoonlijke sensitiviteit
- Hostiliteit (vijandigheid)
- Slaapproblemen
De afname van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.
Deze vragenlijst is gericht op het meten van copinggedrag van volwassenen. Coping is de manier waarop iemand zowel gedragsmatig, cognitief als emotioneel op aanpassing vereisende omstandigheden reageert. In totaal kijkt de vragenlijst naar zeven potentiële manieren waarop iemand om kan gaan met problemen of stressvolle gebeurtenissen. De UCL bestaat uit 47 vragen, verdeeld over zeven schalen:
- Actief aanpakken
- Palliatieve reactie
- Vermijden
- Sociale steun zoeken
- Passief reactiepatroon
- Expressie van emoties
- Geruststellende gedachten
Alle antwoorden samen vormen een goed beeld van op welke mogelijke manier iemand reageert op problemen of stressvolle gebeurtenissen. De afname van de vragenlijst duurt circa 15 minuten.
De UBOS is erop gericht te achterhalen of je een burn-out hebt of aan uitputting lijdt. Het is de meest gebruikte vragenlijst voor het meten van een burn-out. Met deze schaal wordt het voor jezelf makkelijker om te kijken naar oplossingen of het wegstrepen van mogelijke klachten. Daarnaast wordt de vragenlijst gebruikt voor het onderscheiden van gezonde werknemers en werknemers met een burn-out of psychiatrische klachten. De UBOS geeft scores op drie subschalen:
- Emotionele uitputting (het gevoel opgebrand te zijn)
- Mentale distantie (afstandelijke houding richting eigen werkzaamheden)
- Competentie (in hoeverre men zich in staat ziet om het werk goed uit te voeren)
De antwoorden helpen bij het achterhalen van je klachten, zodat je sneller aan je herstel kunt gaan werken. De afname van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.
De RS-NL meet je resilience ofwel mentale veerkracht in een bepaalde periode. Hierdoor kom je te weten in hoeverre je in balans bent, zin in het leven hebt, vertrouwen in jezelf hebt en in staat bent om tegenslagen te verwerken. De vragenlijst is gebaseerd op vijf kenmerken:
- Gebalanceerd
- Doorzettingsvermogen
- Zelfvertrouwen
- Zinvolheid
- Existentiële eenzaamheid.
Het is een korte vragenlijst die doorgaans binnen drie minuten kan worden afgenomen.
De PMT meet drie persoonlijkheidskenmerken die je productiviteit en houding ten aanzien van het werk kunnen bepalen. Het draait hierbij om de volgende drie kenmerken:
- Prestatiemotief (algemene persoonlijkheidseigenschap die continu naar boven komt)
- Negatieve faalangst (een angst die in gespannen situaties tot disfunctioneren leidt)
- Positieve faalangst (een angst dit bij stressmomenten juist tot goed functioneren leidt)
Uiteindelijk kom je via deze test te weten in hoeverre je productief bent en of je misschien stappen moet ondernemen om je efficiëntie te verhogen of je houding ten aanzien van je werk te veranderen. Dit heb je niet altijd door; deze test kan dan uitsluitsel geven. De afnametijd bedraagt 20-30 minuten.
* Klik om open te vouwen
Als je wilt weten of Octopas coaching & training in jouw specifieke situatie iets kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op voor een verdere kennismaking.